Det er det i hvert fald for min mand og jeg og det skal stomien ikke forhindre os i. Det er min holdning, men jeg tror det for nogle kan være rigtig svært, alt afhængigt af hvilke problemer man har pga. stomien, f.eks. lækage.
Da jeg i maj måned 2010 fik at vide at jeg skulle opereres, havde vi allerede bestilt en sen sommerferie til Thailand. Vores vinterferie til Australien blev jo som tidligere nævnt ikke til noget, så det skulle der lige kompenseres lidt for! Imens jeg lå på hospitalet var emnet J-pouch oppe at vende og vi talte sågar med sygeplejersken om, at jeg da sikkert kunne nå at få lavet den inden ferien! Dette, synes jeg nu, var en total urealistisk idé. Det syntes sygeplejersken måske også, men hun ville nok bare hjælpe. Jeg kom hurtigt på andre tanker, så det var slet ikke noget jeg overvejede efter operationen. Derfor skulle min stomi med mig på ferie!
Jeg lagde ud med nogle korte rejseture, så jeg lige kunne vænne mig til det. Efter operationen var det stort bare at tage hjem og besøge andre, men med tiden betød det mindre og mindre. I Juli måned dvs. 3 måneder efter jeg fik stomien, var jeg en tur med Oslobåden, i en lille kahyt sammen med Henrik og min mor. Det gik fint, bortset fra, da jeg skulle tømme posen for luft tidligt den ene morgen, så gik den løs. Af det lærte jeg, at det er godt at have et par rene trusser i stomitasken! Måneden efter, var vi en weekendtur i Sverige med Svigerfamilien. Vi var seks personer der delte det samme badeværelse. I dette tilfælde kan det være godt med en æske tændstikker i stomitasken til at tage lugten med. Jeg havde altså to gode oplevelser, inden jeg begav mig halvvejs om på den anden side af jorden :o)
Jeg vil prøve at komme rundt om alle de ting som jeg tog stilling til før afrejsen.
Stomikort:
Vi skulle jo ud at flyve, så der kunne sikkert blive noget med sikkerheden, derfor anskaffede jeg det stomikort, man kan få via COPA. Det er et plastik kort hvorpå der står, at man har stomi, har stomiartikler i baggagen og en anmodning om at de ved evt. visitation gør det diskret. Igennem Coloplast kan man ligeledes bestille et rejsekort. Det er en lille papirfolder, hvor der står lidt det samme bare på 6 sprog. Jeg fik ikke brug for kortet, og oplevede ingen problmer, men det var rart at have med. Faktisk, så har de hidtil altid gerne ville kigge i min håndbaggage i sikkerhedskontrollen, men det ville de slet ikke denne gang!
COPA kortet har jeg i øvrigt altid i min pung.
http://www.copa.dk/raadgivning/paa-rejse-med-stomi/
http://www.coloplast.dk/Kontinens/Pages/Rejsekort.aspx
http://www.ilco.nu/medlem/ostomy-card/
Man kan også få en folder med oversættelse af "stomi-ord" så man kan bedre kan forklare sig i udlandet.
http://www.copa.dk/download/ordbog1.pdf
Rejseforsikring:
Vi havde vores sædvanlige rejse-og afbestillingsforsikring. Det ville jeg aldrig rejse uden, for en hospitalsindlæggelse i udlandet, kan være sindsyg dyr, og som stomipatient har man nok en forøget risiko for at blive syg.
Medicinsk forhåndsgodkendelse:
Denne fås gennem SOS og kan være rigtig god at købe, hvis man har været til læge, været indlagt eller fået ændret sin medicin indenfor de sidste to måneder op til ferien. Man udfylder nogle papirer i samarbejde med sin læge/sygehuset, som derefter indsendes til SOS. Læger, ansat hos SOS, vil da vurdere om risikoen for sygdom under ferien er så forhøjet at forsikringen ikke dækker. Det vil sige, at man på forhånd ved med garanti om man er dækket eller ej. Jeg synes de penge er givet godt ud, da man kan rejse afsted med ro i sindet, hvis altså man får en positiv tilbagemelding! To måneder før turen til Thailand, var jeg til lægen pga. smerter ved stomien (det var vidst bare en fibersprængning som jeg fik den første dag tilbage på jobbet!!) og derfor ville jeg være på den sikre side og fik lavet en forhåndsvurdering. Svaret fra SOS var, at jeg ville være fuldt dækket under ferien. To dage efter og præcis en måned inden afrejsedato, var jeg så "heldig" at få et forlænget weekendophold på Køge Sygehus pga. forstoppelse! Derfor måtte jeg kontakte SOS atter en gang, nu med de seneste journalnotater fra sygehuset. Jeg var sikker på at de ikke ville dække mig nu, men tænk engang, det ville de godt. Puha, så galdt det bare om ikke at få forstoppelse igen, så jeg ikke kunne komme med flyveren!
På SOS' hjemmeside kan man tage en test og se om det er nødvendigt at lave en.
http://www.sos.dk/da/Consumer/DenOffentligeRejsesygesikring/medicinskforhaandsvurdering/index.html
Der findes både én til rejser indenfor Europa, hvor den offentlige sygeforsikring dækker og én til resten af verden hvor ens eget forsikringsselskab dækker. Jeg mener at de koster ca. 600,- stk. Det varierer lidt fra læge til læge.
Ser lige at mit forsikringsselskab Alka ikke bruger SOS mere, men Falck
http://www.alka.dk/Privat/Forsikringer/Rejseforsikring/Rejsehelbred
http://www.falcktravelcare.dk/
Bagage:
Da man jo ikke lige kan gå ind i hvilket som helst supermarked og købe stomiartikler skal man have dem med hjemmefra. Bortset fra hvis man f.eks. benytter sig at Mediq Danmark's service, om at sende varer til udlandet! Derfor får man unægteligt mere bagage med end ellers. Hvis man tror det kommer til at knibe med at holde vægtbegrænsningen, kan man vidst godt kontake sit rejse - og/eller flyselskab og få noget dispensation. Jeg skulle være væk i 2 uger, men havde ting nok med til det dobbelte. Vi var tre der rejste, så jeg lavede tre poser til hver vores kuffert og tre poser tilsvarende til håndbagagen. I hver pose kom jeg lidt af det hele i, så i tilfælde at forsinket/mistet bagage, så kunne jeg klare den alligevel. Jeg havde også hjemmefra fundet en adresse på Coloplast i Thailand, hvis det skulle blive nødvendigt.
Stomitasken og pungen havde jeg også med. Pungen havde jeg i håndbagagen, så jeg kunne medbringe den, når jeg skulle på toilettet i flyveren. Husk, at man ikke må tage saksen med op i flyveren, også selvom den har buede ender. Klip derfor et par plader til hjemmefra.
Flyveturen:
Som nævnt ovenover tog jeg pungen med hver gang jeg gik på toilettet, så havde jeg både pose, plade og rene trusser lige ved hånden. Jeg var ikke på wc oftere end normalt når jeg flyver og jeg oplevede heller ikke nogle forandringer med stomien.
Varme:
Som de fleste vel ved, så er der dejligt varmt og fugtigt i Thailand, så derfor spekulerede jeg på hvorvidt pladen ville påvirkes. Og ikke mindst huden nedenunder posen, når nu man sveder mere. Havde læst at andre havde erfaringer med at pladen gik hurtigere løs, og de derfor måtte skifte oftere. Nu er jeg ikke typen der sveder så meget (er tilgengæld knivskarp til at fryse), så min plade sad ligeså godt fast som den plejede. Jeg skiftede den hver 3-4 dag, men havde taget plader med, så jeg kunne have skiftet hver dag hvis det havde været nødvendigt. Huden klarede det også fint, havde bare mine posebetræk på.
Rejsediarré:
Min læge på sygehuset frarådede mig faktisk at tage til Thailand pga. risikoen for diarré, som i en ileostomist tilfælde hurtigt kan ende med en hospitalsindlæggelse pga. øget væsketab. Han mente, at vi da bare kunne rejse et andet sted hen, men nu var situationen således, at jeg også skulle besøge min far, stedmor og min spritnye lillebror i Bangkok.....så er det ikke det samme at tage til Kreta, vel! Iøvrigt, så var jeg nok mere bange for at få forstoppelse igen. Derfor var jeg en tur på apoteket med en kæmpe dosmerseddel. Jeg startede med at fortælle min situation til ekspedienten, så hun kunne forstå hvorfor jeg købte så mange ting.
Jeg købte:
-Revolyt, som er et pulver der blandes i vand og er med til at opretholde saltbalancen ved diarré
.
-Imodium, til at stoppe en diarré.
-Antibiotika (kræver recept) til at behandle voldsom diarré som sidste udvej. Det bedste er at gå på et lokalt apotek og bede om noget mod diarré, da pillerne der er tilpasset de lokale bakterier.
-Moxalole, som er et pulver til vand, som sætter gang i og øger vandmængden i tarmen, virker mod forstoppelse.
-Klyx, er et afføringsmiddel i væskeform. Normalt indføres det rektalt, men for os, i stomien, f.eks. gennem en Colotip, som man normalt bruger til at irrigere med.
-Glidecreme, til at komme på Colotippen, så den glider bedre ind i stomien.
-Håndsprit, kan fås som spray eller gelé.
Det var vidst det hele.....MEN, tal altid med stomisygeplejersken inden du selv begiver dig ud i at bruge nogle af disse midler! Jeg fik heldigvis ikke brug for andet end håndspritten, hvilken jeg også bruger herhjemme.
Badning:
Jeg badede både i swimmingpools og i det store salte hav. Dette kunne pladen også godt holde til. Jeg iførte mig dog et bælte, når jeg var ude at snorkle. Det var dog ikke nødvendigt, men som I nok har gættet, kan jeg godt lide at være på den sikre side. Vi var på to snorkelture og ved begge, var stomien faktisk i ro imens. Det var først under transporten tilbage til hotellet, at der kom gang i den og så blev posen også fyldt. Fin timing!
Posen kunne for det meste lufttøre bagefter i det varme vejr, så jeg skiftede kun til en tør, hvis jeg ikke havde tid til at ligge i solen bagefter.
Mad og drikke:
Vi plejer altid at passe på hvad vi spiser, men denne gang gik jeg i en stor bue uden om ting der kunne give mig forstoppelse og så ellers sørge for at drikke en masse vand på flaske. Og husk det ikke altid er maden man bliver syg af, der er f.eks. rigtig mange bakterier på pengesedler, så sprit hænderne hver gang du har haft penge op af lommen.
For mit vedkommende drejer det sig om, at være godt forberedt hjemmefra på hvad der kan ske. Samt at få de ting med, man tror, man kan få brug for. For på den måde, er man mere tryg og så tør man også mere. Vi havde en pragtfuld tur til Thailand, så jeg er ikke nervøs for at rejse afsted igen. Til januar går turen til Australien og Singapore, vi glæder os helt ekstremt meget. Kan dårlig vente til det bliver vinter....
Link til rejseinfo:
http://www.copa.dk/download/rejseinfo.pdf
http://www.dansac.dk/default.asp?Action=Details&Item=305
http://www.copa.dk/raadgivning/paa-rejse-med-stomi/
http://www.coloplast.dk/stomi/bruger/ileostomi/livsstil/ferie/Pages/Ferie-ileostomi.aspx
http://www.coloplast.dk/Stomi/Documents/Rejsebrochure%20A4%20til%20web.pdf
http://www.coloplast.dk/Products/urology/Peristeen/Downloads/Documents/Travel%20Certificate.pdf