torsdag den 21. juni 2012

Det nye SORT...


...er for en gangs skyld sort!

Tænk engang at der er nogen der rent faktisk har tænkt udenfor den "beige-farvede stomipose". Det har i grunden længe undret mig, hvorfor der ikke fandtes poser i flere farver. Det er jo heller ikke os alle sammen der har et lys-beige-bleg-farvet maveskind ligesom mig! Det kunne da også bringe lidt sjov ind i hverdagen, hvis man kunne få en "rainbow edition" hvor der var røde, blå, gule, grønne osv i æsken. Så kunne man vælge farve efter tøj eller humør ;-)

Tilbage til de fine sorte poser, som jeg netop har afprøvet. Det er et svensk firma kaldet Ergonordic som har opfundet poserne. I Danmark kan de købes gennem firmaet Kirstine Hardam. Der findes kun en-delsposer, to lukkede modeller til colostomier i størreserne Mini og Midi og en åben model til ileostomier i Midi størrelsen. Den tømbare model (som jeg har prøvet) bliver lukket med en form for "plastik velcro". Jeg må indrømme at det tog mig lidt tid før jeg lige lurede hvordan de skulle lukkes. Men når man først har fundet ud af det, så virker det faktisk godt. Pladen betår af to slags klæbere, en tykkere rundt om stomien og en tyndere, finere kant yderst. Selve posen beatår af et to-kammer system, som er med til at forhindre at outputtet løber tilbage til stomien og samtidigt befinder kulfiltret sig i det yderste kammer. Derved undgår man, at det blokerer og det kan derfor lukke luften ud og tilbageholde lugt optimalt.

For- og bagside af ileostomiposen

Pladen tæt på
Til daglig bruger jeg to-dels systmet hvor man først sætter pladen fast og derefter posen. Det vil sige, at der hvor man placerer pladen vil posen sidde hele tiden! Som det kan ses på billedet, så havde jeg i min koncentration om at ramme rigtigt, glemt dette. Derfor sidder den skævt!!! Men jeg kunne godt tømme den alligevel, heldigvis. Der er selvfølgelig et "vindue" i posen, så man kan se stomien og ramme hullet, men det er lidt mere besværligt, men noget man sikkert hurtigt vil blive god til.

Fin ser den ud...selvom den er skæv!
Jeg synes poserne er rigtig smarte, især hvis man ikke lige er typen der ligesom mig syer sine egne betræk. Både mænd og kvinder vil kunne matche dem til undertøjet og så er de også pænere at vise frem på stranden. Hvis nogen gerne vil prøve poserne, så er jeg sikker på at de søde folk hos Kirstine Hardam gerne vil sende jer en vareprøve.

Stor tak til Uffe for at introducere mig til poserne og for alle de fine ting der var i pakken :o)

Ergonordic - black edition

Online pjecer

Der findes faktisk mange pjecer om stomi på nettet. De kan findes på producenternes, foreningernes og hospitalernes hjemmesider. Herunder har jeg samlet en række direkte links til pjecer eller sider hvor man kan vælge mellem flere pjecer.


Kirstine Hardam

Dansac

Coloplast

Copa

Hollister

Colitis-Crohn Foreningen

CCF - stomi

Rigshospitalet - stomi og kemo

Rigshospitalet - kostvejledning ileostomi

Rigshospitalet - Information om pouch

God læselyst!

onsdag den 6. juni 2012

Motion

Efter operationen er det vigtigt hurtigt at komme i gang igen, så man skal helst ud af sengen og bevæge sig hurtigst muligt. Både for at få gang i musklerne og fordøjelsen. Men dette skal de søde sygeplejesker nok hjælpe dig med at huske ;-)

Dansac har faktisk lavet et hæfte med træningsøvelser, hvor der også er nogle du allerede
 kan lave i hospitalssengen (det er dog nok de færreste af os der lige får gjort det!). Pjecen kan ses her.

   Ved selve operationen bliver der skåret i mavemusklerne. En kikkertoperation kræver langt mindre snit og her vil man ikke blive ligeså påvirket, som hvis man har haft en åben operation. I følge min kiropraktor så mister man faktisk lidt kontrollen over sine muskler, i det muskelvæv heler bedre sammen end de nerver der også bliver skåret sammen. Sidstnævnte kan ikke bare vokse sammen, men skal dannes på ny! Derfor er det rigtigt godt at få trænet sin mave, ikke bare de store lige muskler, men også de små og den tværgående muskel, dvs det som populært kalder korsettet. En stor træningsbold er rigtig god til dette formål. På disse link kan man se øvelser på bolden og andre maveøvelser Denintelligentekrop og I Form.

   Der er også en fordel ved at have stærke mavemuskler, det nedsætter nemlig risikoen for brok. Et brok er en udposning af bughulen gemmen et svagt sted i bugvæggen. Et ar er netop sådant et svagt sted og derfor er det ikke ualmindeligt at stomiopererede får brok.
   Der er næsten ingen begrænsninger for hvilken motionsform os med stomi kan træne. Dog er kampsport med "kropskontakt" noget man skal passe på med. Der kan man muligvis benytte sig af et beskyttende skjold, så stomien ikke får direkte slag eller på anden måde blive udsat. Skjoldet er lavet af hård plast og sættes om livet med et elastikbælte (det kan faktisk også bruges hvis man har problemer med selen, når man kører bil).
   En anden ting som nok ikke lige er så smart, er den nye opfindelse af hulahop-ringe med vægte i. Den tror jeg lige jeg springer over, har nemlig hørt man "slår" sig temmelig meget på den!

Jeg fik store problemer med min ryg efter jeg blev opereret. Jeg havde dårlig ryg i forvejen, men det blev meget værre. Det er dog blevet bedre nu, med lidt træning og en ny madras (er på min anden madras nu, da jeg nu kun kan sove på en hård madras). Jeg har ingen problemer med at lave styrketræning. Kan dog godt mærke at pladen og stomien bliver klemt ved maveøvelser, men det er ikke noget problem. Jeg kan også løbe, svømme og danse Zumba. Stomiposen kommer jeg ned i trussen eller tager et betræk på der kan støtte. Det er ikke så rart at posen hopper op og ned i takt med at man selv hopper!

Lige så snart man føler sig klar efter operationen, så er det bare med at komme i gang med at røre sig. Begynd langsomt, for det er en hård omgang det kroppen har været udsat for.